ZUPA BOTWINKOWA
Porcja na 3 – 4 osoby
Produkty potrzebne do wykonania:
·
botwinka
3 pęczki
·
młode
buraki ćwikłowe 1 pęczek
·
ziemniaki
3 sztuki duże
·
jajka
6 lub 8 sztuk
·
woda
osmotyczna 1000 mililitrów
Przygotowanie
zupy botwinkowej:
Botwinkę dokładnie wymyć, pokroić nożem
i przełożyć do naczynia w, którym będzie się gotować. Ziemniaki, buraki ćwikłowe
obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do naczynia z botwinką. Naczynie napełnić
1000 mililitrów wody i postawić na źródle ciepła do gotowania.
Jajka dokładnie umyć pod bieżącą ciepłą
wodą i postawić w naczyniu na źródle ciepła do gotowania na twardo.
Botwinkę gotować aż ziemniaki, buraki ćwikłowe
będą miękkie. Jajka po ugotowaniu wystudzić, obrać ze skorupek i podawać wraz z
botwinką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz