niedziela, 23 września 2012

ZUPA BOTWINKOWA



ZUPA BOTWINKOWA

Porcja na 3 – 4 osoby

Produkty potrzebne do wykonania:

·         botwinka 3 pęczki
·         młode buraki ćwikłowe 1 pęczek
·         ziemniaki 3 sztuki duże
·         jajka 6 lub 8 sztuk
·         woda osmotyczna 1000 mililitrów

Przygotowanie zupy botwinkowej:

Botwinkę dokładnie wymyć, pokroić nożem i przełożyć do naczynia w, którym będzie się gotować. Ziemniaki, buraki ćwikłowe obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do naczynia z botwinką. Naczynie napełnić 1000 mililitrów wody i postawić na źródle ciepła do gotowania.
Jajka dokładnie umyć pod bieżącą ciepłą wodą i postawić w naczyniu na źródle ciepła do gotowania na twardo.
Botwinkę gotować aż ziemniaki, buraki ćwikłowe będą miękkie. Jajka po ugotowaniu wystudzić, obrać ze skorupek i podawać wraz z botwinką.

Brak komentarzy: