niedziela, 16 września 2012

SURÓWKA WARZYWNA



SURÓWKA WARZYWNA

Porcja na 3 – 4 osoby

Produkty potrzebne do wykonania:
·         rzodkiewka 2 pęczki
·         szczypior z cebulką 2 pęczki
·         natka pietruszki 4 pęczki
·         kalarepa średnia 2 sztuki
·         ogórki gruntowe 3 sztuki
·         por średni 2 sztuki
·         marchew 2 pęczki
·         pomidory gruntowe 2 – 4 sztuki
·         rzodkiew biała 1 – 2 sztuki
·         oliwki z migdałami 1 mały słoik
·         ocet balsamiczny mała łyżeczka
·         siemię lniane mielone 1 duża łyżka
·         ćwierć niedużej kapusty
·         sól morska 8 gram

Przygotowanie surówki warzywnej;

Kapustę drobno poszatkować, posolić 1 łyżeczką solo morskiej i dobrze ugnieść. Rzodkiewkę, marchew, rzodkiew białą starannie umyć, kalarepę umyć i obrać, a następnie rozdrobnić na tarce lub w robocie kuchennym na średnich oczkach i dodać do kapusty, wymieszać. Natkę pietruszka, szczypior, por starannie umyć, a następnie posiekać nożem. Pomidory, ogórki dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę nożem. Oliwki odsączyć z wody i pokroić nożem w krążki. Wszystkie produkty dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, dodać łyżeczkę octu balsamicznego i łyżkę zmielonego siemienia lnianego, dokładnie wymieszać i potrawa jest gotowa do spożycia. Pomidory gruntowe do czasu kiedy będą dostępne możemy zastąpić pomidorami całymi z dodatkiem sosu pomidorowego z puszki. Sałatkę należy spożywać zaraz po przyrządzeniu, na przykład na śniadanie.

Brak komentarzy: