SURÓWKA WARZYWNA
Porcja na 3 – 4 osoby
Produkty potrzebne do wykonania:
·
rzodkiewka 2
pęczki
·
szczypior z
cebulką 2 pęczki
·
natka
pietruszki 4 pęczki
·
kalarepa
średnia 2 sztuki
·
ogórki
gruntowe 3 sztuki
·
por średni 2
sztuki
·
marchew 2
pęczki
·
pomidory
gruntowe 2 – 4 sztuki
·
rzodkiew
biała 1 – 2 sztuki
·
oliwki z
migdałami 1 mały słoik
·
ocet
balsamiczny mała łyżeczka
·
siemię
lniane mielone 1 duża łyżka
·
ćwierć
niedużej kapusty
·
sól morska 8
gram
Przygotowanie surówki warzywnej;
Kapustę drobno
poszatkować, posolić 1 łyżeczką solo
morskiej i dobrze ugnieść. Rzodkiewkę, marchew, rzodkiew białą starannie umyć,
kalarepę umyć i obrać, a następnie rozdrobnić na tarce lub w robocie kuchennym
na średnich oczkach i dodać do kapusty, wymieszać. Natkę pietruszka, szczypior,
por starannie umyć, a następnie posiekać nożem. Pomidory, ogórki dokładnie umyć,
obrać i pokroić w kostkę nożem. Oliwki odsączyć z wody i pokroić nożem w
krążki. Wszystkie produkty dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, dodać łyżeczkę
octu balsamicznego i łyżkę zmielonego siemienia lnianego, dokładnie wymieszać i
potrawa jest gotowa do spożycia. Pomidory gruntowe do czasu kiedy będą dostępne
możemy zastąpić pomidorami całymi z dodatkiem sosu pomidorowego z puszki.
Sałatkę należy spożywać zaraz po przyrządzeniu, na przykład na śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz