SAŁATKA WIELOOWOCOWA
Porcja na 3 – 4 osoby
Produkty potrzebne do wykonania:
·
truskawki świeże lub mrożone 1000g
·
maliny świeże lub mrożone 300g
·
czarne jagody świeża lub mrożona 300g
·
śliwki świeże lub mrożone 450g
·
borówki amerykańskie świeże lub mrożone 300g
·
wiśnie świeże lub mrożone 450g
·
jeżyna świeża lub mrożona 300g
·
mango duże 2 sztuki
·
ananas duży 1 sztuka
·
melon średni 1 sztuka
·
winogron 350g
·
nektaryny 6 sztuk
·
kiwi 3 sztuki
·
brzoskwinie 6 sztuk
Przygotowanie
sałatki wieloowocowej:
Wszystkie
świeże owoce dokładnie umyć pod bieżącą ciepłą wodą.
Truskawki
500g zmiksować i umieścić w naczyniu, które posłuży do wymieszania sałatki,
pozostałe truskawki pokroić.
Jeżeli
używa się owoców mrożonych to należy je odpowiednio wcześniej rozmrozić. Melon,
ananas, kiwi, mango obrać ze skórek, a następnie pokroić w kostkę. Owoce pestkowe wydrylować i jeżeli jest
konieczność to też można je pokroić.
Jeżeli
mamy już wszystkie produkty w naczyniu należy dokładnie wymieszać i przystąpić
do spożycia, aby witaminy i mikroelementy nie ulatniały się z sałatki.
Kompozycja owoców jest podana przykładowa i zależnie od dostępności można ją
uzupełniać o te owoce jakie są aktualnie dostępne na rynku. Najkorzystniejsze
jest spożywanie owoców rosnących na terenie Polski, ale w okresach zimy i
wczesnej wiosny można się posiłkować owocami sprowadzanymi z ciepłych krajów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz