niedziela, 21 października 2012

SAŁATKA WIELOOWOCOWA



SAŁATKA WIELOOWOCOWA

Porcja na 3 – 4 osoby

Produkty potrzebne do wykonania:
·         truskawki świeże lub mrożone 1000g
·         maliny świeże lub mrożone 300g
·         czarne jagody świeża lub mrożona 300g
·         śliwki świeże lub mrożone 450g
·         borówki amerykańskie świeże lub mrożone 300g
·         wiśnie świeże lub mrożone 450g
·         jeżyna świeża lub mrożona 300g
·         mango duże 2 sztuki
·         ananas duży 1 sztuka
·         melon średni 1 sztuka
·         winogron 350g
·         nektaryny 6 sztuk
·         kiwi 3 sztuki
·         brzoskwinie 6 sztuk

Przygotowanie sałatki wieloowocowej:

Wszystkie świeże owoce dokładnie umyć pod bieżącą ciepłą wodą.
Truskawki 500g zmiksować i umieścić w naczyniu, które posłuży do wymieszania sałatki, pozostałe truskawki pokroić.
Jeżeli używa się owoców mrożonych to należy je odpowiednio wcześniej rozmrozić. Melon, ananas, kiwi, mango obrać ze skórek, a następnie pokroić w kostkę.  Owoce pestkowe wydrylować i jeżeli jest konieczność to też można je pokroić.
Jeżeli mamy już wszystkie produkty w naczyniu należy dokładnie wymieszać i przystąpić do spożycia, aby witaminy i mikroelementy nie ulatniały się z sałatki. Kompozycja owoców jest podana przykładowa i zależnie od dostępności można ją uzupełniać o te owoce jakie są aktualnie dostępne na rynku. Najkorzystniejsze jest spożywanie owoców rosnących na terenie Polski, ale w okresach zimy i wczesnej wiosny można się posiłkować owocami sprowadzanymi z ciepłych krajów.

Brak komentarzy: