niedziela, 18 listopada 2012

CHLEB KRÓLEWSKI



CHLEB KRÓLEWSKI

Dwa bochenki pieczone w keksówkach o wymiarach 35 x 12 x 8

Zaczyn:
·         woda osmotyczna przegotowana o temperaturze 30ºC do 40ºC w ilości 750 mililitrów
·         mąka żytnia razowa typ 2000 w ilości 750g
·         zakwas żytni w ilości 220g

PRZYGOTOWANIE ZACZYNU

Do miski odmierzyć 750 mililitrów wody osmotycznej przegotowanej o temperaturze 30ºC do 40ºC dodać 750g mąki żytniej razowej typ 2000 dokładnie wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce no 8 do 10 godzin.
Po tym czasie dodać 220g aktywnego zakwasu żytniego i dokładnie wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w cieple miejsca, aby zaczyn zaczął dobrze fermentować.
Po upływie 8 do 10 godzin zaczyn jest puszysty, gotowy do mieszania ciasta właściwego.

CIASTO WŁAŚCIWE

·         cały zaczyn wcześniej przygotowany
·         woda osmotyczna przegotowana o temperaturze 30ºC do 40º w ilości 450 mililitrów
·         mąka żytnia typ 720 w ilości 750g
·         sól morska 12g
·         śliwki suszone  600g

PRZYGOTOWANIE CIASTA WŁAŚCIWEGO

Do zaczynu dodać 450 mililitrów wody osmotycznej przegotowanej o temperaturze 30ºC do 40ºC i bardzo dokładnie wymieszać obydwa składniki. Następnie dodać 750g mąki żytniej typ 720, 12g soli morskiej, 600g śliwek suszonych. Wszystkie produkty dokładnie wymieszać robotem do mieszania ciasta chlebowego, lub drewnianą łyżką. Ciasto będzie dosyć luźne.
Foremki do pieczenia typ keksówka o wymiarze 35 x 12 x 8 wysmarować smalcem i posypać bułką tartą lub otrębami pszennymi. Do tak przygotowanych foremek przełożyć drewnianą łyżką ciasto chlebowe, równomiernie rozprowadzić, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto w foremkach będzie wyrastało od 3 do 6 godzin zależnie od wilgotności, temperatury panującej w pomieszczeniu gdzie rośnie ciasto chlebowe. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto posmarować za pomocą pędzla do wypieków z włosia naturalnego po wierzchu roztrzepanym białkiem lub wodą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230ºC.
Do nagrzanego piekarnika wstawić foremki z ciastem chlebowym i piec przez 20 minut w temperaturze 230ºC, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec chleb przez 40 do 50 minut. Po upływie czasu przeznaczonego na pieczenie należy sprawdzić patyczkiem czy chleb jest dobrze wypieczony. Jeżeli do patyczka nie przykleiło się ciasto to jest to oznaka, ż chleb jest dobrze wypieczony. Wyjąć chleb z piekarnika, a następnie z foremek, umieścić na kratce do studzenia. Wierzch chleba posmarować wodą osmotyczną za pomocą pędzla do wypieków z włosia naturalnego i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Uzdrowiciel Bogusław Gas

sobota, 10 listopada 2012

CIELĘCINA Z WARZYWAMI


CIELĘCINA Z WARZYWAMI

Porcja duża na 3 – 4 osoby, trzy posiłki

Produkty potrzebne do przyrządzenia potrawy;

·         mięso, cielęcina 2000 gram
·         cebula duża 4 główki
·         fasolka szparagowa 500 gram
·         marchew średnia 10 sztuk
·         kalarepa średnia 2 sztuki
·         pietruszka korzeń 4 sztuki
·         por średni 3 sztuki
·         cukinia średnia 1 sztuka
·         główka kapusty mała
·         ogórki gruntowe duże 5 sztuk
·         pomidory gruntowe średnie 8 sztuk

Przygotowanie potrawy;

Mięso pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać i pokroić w plastry.
Mięso wraz z cebulą przełożyć do naczynia i parę minut dusić.
Fasolkę szparagową umyć, pokroić na centymetrowe kawałki, a następnie przełożyć do naczynia i dusić wraz z mięsem.
Marchew, pietruszkę, kalarepę, można zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę, a następnie przełożyć do naczynia z mięsem i dusić na małym ogniu.
Cukinie obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę, kapustę posiekać, cukinie razem z kapustą przełożyć do naczynia i dusić wspólnie z mięsem i wcześniej dodanymi warzywami.
Por obrać pokroić w kawałki, dodać do naczynia i dusić wspólnie.
Ogórki obrać, pokroić w kostkę, pomidory umyć, pokroić w kostkę i razem pomidory, ogórki przełożyć do naczynia i dusić do czasu kiedy wszystkie produkty będą miękkie.
Potrawa bardzo pożywna, zdrowa, smaczna.  
Potrawę po wystudzeniu należy przechowywać w lodówce.

czwartek, 1 listopada 2012

KASZA JĘCZMIENNA ŚREDNIA NA ŚNIADANIE



KASZA JĘCZMIENNA ŚREDNIA NA ŚNIADANIE

Porcja na 3 – 4 osoby

Produkty potrzebne do wykonania:

  • kasza jęczmienna średnia 300gram
  • woda osmotyczna 1200mililitrów

Przygotowanie posiłku:

Naczynie napełnić wodą osmotyczną w ilości 1200 mililitrów, przykryć pokrywką postawić na źródle ciepła. Do gotującej wody dodać 300 gram kaszy jęczmiennej średniej, zamieszać, przykryć pokrywką i gotować do czasu kiedy kasza napęcznieje, a następnie wyłączyć źródło ciepła. Naczynie przykryte z kaszą pozostawić na 20 minut, po tym czasie potrawa jest gotowa do spożycia.
Posiłek prosty do wykonania i dostarcza wielu potrzebnych mikroelementów.