sobota, 10 listopada 2012

CIELĘCINA Z WARZYWAMI


CIELĘCINA Z WARZYWAMI

Porcja duża na 3 – 4 osoby, trzy posiłki

Produkty potrzebne do przyrządzenia potrawy;

·         mięso, cielęcina 2000 gram
·         cebula duża 4 główki
·         fasolka szparagowa 500 gram
·         marchew średnia 10 sztuk
·         kalarepa średnia 2 sztuki
·         pietruszka korzeń 4 sztuki
·         por średni 3 sztuki
·         cukinia średnia 1 sztuka
·         główka kapusty mała
·         ogórki gruntowe duże 5 sztuk
·         pomidory gruntowe średnie 8 sztuk

Przygotowanie potrawy;

Mięso pokroić w dużą kostkę, cebulę obrać i pokroić w plastry.
Mięso wraz z cebulą przełożyć do naczynia i parę minut dusić.
Fasolkę szparagową umyć, pokroić na centymetrowe kawałki, a następnie przełożyć do naczynia i dusić wraz z mięsem.
Marchew, pietruszkę, kalarepę, można zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę, a następnie przełożyć do naczynia z mięsem i dusić na małym ogniu.
Cukinie obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę, kapustę posiekać, cukinie razem z kapustą przełożyć do naczynia i dusić wspólnie z mięsem i wcześniej dodanymi warzywami.
Por obrać pokroić w kawałki, dodać do naczynia i dusić wspólnie.
Ogórki obrać, pokroić w kostkę, pomidory umyć, pokroić w kostkę i razem pomidory, ogórki przełożyć do naczynia i dusić do czasu kiedy wszystkie produkty będą miękkie.
Potrawa bardzo pożywna, zdrowa, smaczna.  
Potrawę po wystudzeniu należy przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy: