Potrzebne produkty to:
· mąka żytnia razowa typ 2000
· czysta woda osmotyczna, przegotowana
· słoik z nakrętką o pojemności od 1,5 do 2,0 litra
· drewniana łyżka do mieszania
· termometr
Wykonanie zakwasu żytniego na chleb domowy.
Wieczorem do słoika wsypać 100g mąki żytniej razowej typ 2000, a następnie dodać 100 mililitrów przegotowanej wody osmotycznej o temperaturze nie niższej jak 30°C i nie wyższej jak 40°C. Ja osobiście używam wody z filtra o odwróconej osmozie, ponieważ jest to woda bez zbędnych składników. Wszystkie produkty dokładnie wymieszać, aby nie było żadnych grudek mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, może być koło grzejnika. Najlepsza temperatura do fermentacji to około 30°C.
Następnego dnia rano wymieszać młody zakwas i odstawić w ciepłe miejsce, a wieczorem dodać 50g mąki żytniej razowej typ 2000 i 50 mililitrów przegotowanej wody osmotycznej o temperaturze od 30°C do 40°C.
Czynności te powtarzać przez kolejnych sześć dni, aż zakwas zacznie obficie bąbelkować, a zapach będzie wyraźnie kwaskowaty. Taki zakwas 7 dnia rano jest gotowy do tego, aby można przystąpić do wypieku pierwszego własnego domowego chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz