wtorek, 10 stycznia 2012

ZAKWAS PSZENNY NA CHLEB DOMOWY



ZAKWAS PSZENNY NA CHLEB DOMOWY  

Potrzebne produkty to:
·         mąka pszenna razowa typ 2000
·         czysta woda osmotyczna przegotowana
·         słoik z nakrętką o pojemności od 1,5 do 2,0 litra
·         drewniana łyżka do mieszania
·         termometr

Wykonanie zakwasu pszennego na chleb domowy.

Wieczorem do słoika wsypać 100g mąki pszennej razowej typ 2000, a następnie dodać 100 mililitrów przegotowanej wody osmotycznej o temperaturze nie niższej jak 30°C i nie wyższej jak 40°C. Ja osobiście używam wody z filtra o odwróconej osmozie, ponieważ jest to woda bez zbędnych składników. Wszystkie produkty dokładnie wymieszać, aby nie było żadnych grudek mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, może być koło grzejnika. Najlepsza temperatura do fermentacji to około 30°C.
Następnego dnia rano wymieszać młody zakwas i odstawić w ciepłe miejsce, a wieczorem dodać 50 g mąki pszennej razowej typ 2000 i 50 mililitrów przegotowanej wody o temperaturze od 30°C do 40°C.
Czynności te powtarzać przez kolejnych sześć dni, aż zakwas zacznie obficie bąbelkować, a zapach będzie wyraźnie kwaskowaty. Taki zakwas 7 dnia rano jest gotowy do tego, aby można przystąpić do wypieku pierwszego własnego domowego chleba.

Brak komentarzy: