BIGOS
PORCJA NA 3 – 4 OSOBY
PRODUKTY POTRZEBNE DO
WYKONANIA
·
boczek z
dzika 1000 gram
·
łopatka z
dzika 1000 gram
·
mięso z
jelenia II kategorii 1000 gram
·
kapusta
biała 2500 gram
·
kapusta
kiszona 500 gram
·
pomidory
świeże 4 sztuki możemy zastąpić pomidorami z paki poza sezonem letnim
·
liść laurowy
2 sztuki
·
ziele
angielskie 4 ziarnka
·
pieprz 6
ziarenek
PRZYGOTOWANIE POTRAWY;
Mięso pokroić w grubą
kostkę. Naczynie ze stali chromowo niklowej rozgrzać i wrzucić mięso i dusić
pod przykryciem.
Kapustę poszatkować, a
następnie dodać do duszącego mięsa, dobrze wymieszać i dalej dusić pod
przykryciem.
Kapustę kiszoną odcisnąć
z wody, dodać do naczynia w którym dusi się już mięso z kapustą i dobrze
wymieszać.
Do gotującej potrawy
dodać dwa listki laurowe, cztery ziarnka ziela angielskiego, sześć ziarnek
pieprzu i wszystko dobrze wymieszać.
Kiedy produkty są już
miękkie dodać pomidory pokrojone w kostkę obrane wcześniej ze skórek i dobrze
wymierzać. Potrawę podgrzewać przez cztery pięć dni.
Potrawę można spożyć lub
umieścić w słoikach, pasteryzować około jednej godziny i można przechowywać w
chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Drugim sposobem przechowywania bigosu to
umieścić w woreczkach i zamrozić.