PLACKI ZIEMNIACZANE
PORCJA NA 4 - 5 OSÓB
PRODUKTY POTRZEBNE DO WYKONANIA;
·
ziemniaki
2000 gram
·
cebula duża
2 sztuki
·
jajko kurze
1 sztuka
·
mąka
ziemniaczana 1 łyżka
·
mąka pszenna
1 łyżka
PRZYGOTOWANIE POTRAWY;
Ziemniaki, cebule obrać i zetrzeć, ręczni lub
mechanicznie.
Przetarte ziemniaki dokładnie wymieszać dodając
mąkę ziemniaczaną w ilości 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka i wybić jedno jajko.
Smażyć na patelni bez tłuszczu, najkorzystniej
używać patelni ze stali chromowo niklowej. Patelnie należy bardzo mocno
rozgrzać i nakładać na patelnie ciasto ziemniaczane, podsmażone placki obrócić
na drugą stroną i smażyć aż będą chrupiące. Spożywać placki ziemniaczane zaraz
po usmażeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz