piątek, 8 lutego 2013

PLACKI ZIEMNIACZANE



PLACKI ZIEMNIACZANE

PORCJA NA 4 - 5 OSÓB

PRODUKTY POTRZEBNE DO WYKONANIA;

·         ziemniaki 2000 gram
·         cebula duża 2 sztuki
·         jajko kurze 1 sztuka
·         mąka ziemniaczana 1 łyżka
·         mąka pszenna 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE POTRAWY;

Ziemniaki, cebule obrać i zetrzeć, ręczni lub mechanicznie.
Przetarte ziemniaki dokładnie wymieszać dodając mąkę ziemniaczaną w ilości 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka i wybić jedno jajko.
Smażyć na patelni bez tłuszczu, najkorzystniej używać patelni ze stali chromowo niklowej. Patelnie należy bardzo mocno rozgrzać i nakładać na patelnie ciasto ziemniaczane, podsmażone placki obrócić na drugą stroną i smażyć aż będą chrupiące. Spożywać placki ziemniaczane zaraz po usmażeniu. 

Brak komentarzy: