BUDYŃ CZEKOLADOWY DOMOWY
PORCJA NA 3 – 4 OSOBY
PRODUKTY POTRZEBNE DO WYKONANIA;
·
mleko
wiejskie 1500 mililitrów
·
fruktoza 60
gram
·
kakao 80 –
100 gram
·
mączka
ziemniaczana 220 gram
PRZYGOTOWANIE BUDYNIU;
Mleko umieścić w naczyniu i postawić na źródle ciepła do zagotowania.
Kakao rozmieszać z niewielką ilością wody osmotycznej, aż powstanie
gęste jednolite kakao.
Mączkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą, aby powstała jednolita zawiesina.
Do gotującego mleka dodać wcześniej rozmieszane kakao, dobrze wymieszać,
dodać fruktozę i całość zagotować.
Rozmieszaną z wodą mączkę ziemniaczaną dodać do gotującego mleka z kakao
i energicznie mieszać aż się zagotuje.
Budyniem domowym napełnić salaterki i potrawa gotowa do spożycia.