wtorek, 29 stycznia 2013



NALEŚNIKI Z POWIDŁAMI

PARCIA NA 4 – 5 OSÓB

PRODUKTY POTRZEBNE DO WYKONANIA;
·         mąka pszenna pełnoziarnista 500 gram
·         mąka pszenna typ 500, 500gram
·         jaja kurze 7 sztuk
·         woda osmotyczna
·         powidła śliwkowe domowego wyrobu

PRZYGOTOWANIE POTRAWY;

Naczynie napełnić niewielką ilością osmotycznej wody, około 1000 mililitrów, a następnie dodać dwa rodzaje mąki i wymieszać drewnianą łyżką. Jajka dokładnie umyć pod ciepłą bieżącą wodą, wybić i dodać do naczynia z mąką, całość dokładnie wymieszać mikserem, w razie potrzeby dodać wody osmotycznej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, najkorzystniej na patelni ze  stali chromowo niklowej. Patelnie należy bardzo mocno rozgrzać i gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wylać cienki placek. Usmażone naleśniki posmarować powidłami domowego wyrobu, zwinąć w rulon i są gotowe do konsumpcji.