NALEŚNIKI Z POWIDŁAMI
PARCIA NA 4 – 5 OSÓB
PRODUKTY POTRZEBNE DO WYKONANIA;
·
mąka pszenna
pełnoziarnista 500 gram
·
mąka pszenna
typ 500, 500gram
·
jaja kurze 7
sztuk
·
woda
osmotyczna
·
powidła
śliwkowe domowego wyrobu
PRZYGOTOWANIE POTRAWY;
Naczynie napełnić niewielką ilością osmotycznej
wody, około 1000 mililitrów, a następnie dodać dwa rodzaje mąki i wymieszać
drewnianą łyżką. Jajka dokładnie umyć pod ciepłą bieżącą wodą, wybić i dodać do
naczynia z mąką, całość dokładnie wymieszać mikserem, w razie potrzeby dodać
wody osmotycznej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu,
najkorzystniej na patelni ze stali
chromowo niklowej. Patelnie należy bardzo mocno rozgrzać i gdy osiągnie
odpowiednią temperaturę wylać cienki placek. Usmażone naleśniki posmarować
powidłami domowego wyrobu, zwinąć w rulon i są gotowe do konsumpcji.