PRZEPIS NA CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE PSZENNYM
Dwa bochenki pieczone w keksówkach o wymiarach: 30
x 14,5 x 10.
Zaczyn:
·
woda osmotyczna przegotowana o temperaturze
od 30°C do 40°C 500 mililitrów
·
mąka pszenna razowa typ 2000, 500g
·
zakwas pszenny aktywny 180g
PRZYGOTOWANIE ZACZYNU
Do
miski odmierzyć 500 mililitrów wody osmotycznej przegotowanej o temperaturze od
30°C do 40°C i dodać 500 gram mąki pszennej razowej typ 2000, dokładnie
wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 8 - 10
godzin. Po tym czasie dodać 180g zakwasu pszennego, bardzo dokładnie wymieszać,
przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 8 do 10 godzin,
aby zaczyn zaczął dobrze fermentować.
Po
upływie 8 – 10 godzin zaczyn powinien ładnie wyrosnąć, być puszysty i gotowy do
mieszania ciasta właściwego.
CIASTO WŁAŚCIWE:
·
woda osmotyczna przegotowana o temperaturze
od 30°C do 40°C 800 mililitrów
·
mąka pszenna pełnoziarnista 1500g
·
sól morska 20g
·
cały zaczyn wcześniej przygotowany
PRZYGOTOWANIE CIASTA WŁAŚCIWEGO:
Do
zaczynu dodać 800 mililitrów wody osmotycznej przegotowanej o temperaturze od
30°C do 40°C i dobrze wymieszać obydwa składniki. Następnie dodać 1500g mąki
pszennej pełnoziarnistej i 20g soli morskiej. Ciasto należy dobrze ugnieść
ręcznie lub robotem do mieszania ciasta chlebowego. Czynność trwa ta około 10
minut. Ciasto z mąki pszennej musi być dobrze wyrobione. Ciasto będzie dosyć
luźne. Foremki posmarować cienikom warstwom smalcu i wysypać bułką tartą lub
otrębami pszennymi. Do tak przygotowanych foremek przełożyć ciasto chlebowe,
przykryć ściereczką lnianą i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu do wyrośnięcia.
Ciasto powinno rosnąć od 3 do 5 godzin, w tym czasie powinno podwoić swoją
objętość. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240°C. Wyrośnięte ciasto naciąć
cienkim nożykiem, posmarować za pomocą pędzla do wypieków z włosia naturalnego,
roztrzepanym białkiem lud wodą, a następnie foremki z ciastem wstawić do
rozgrzanego piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 210°C i piec około 1,4
godziny. Po upływie czasu przeznaczonego na pieczenie sprawdzić patyczkiem czy
chleb jest dobrze wypieczony. Do patyczka nie powinno lepić się ciasto, wyjęty
z foremki chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk i jest to
znak, że chleb jest dobrze upieczony. Wierzch chleba posmarować wodą za pomocą
pędzla. Chleb przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.