Przepis na chleb domowy na zakwasie żytnim.
Dwa bochenki
pieczone w keksówkach o wymiarach: 30 x 14,5 x 10 oraz 30 x 12 x 8.
ZACZYN:
·
woda osmotyczna przegotowana o temperaturze
od 30°C do 40°C 250 mililitrów
·
mąka żytnia razowa typ 2000, 200gram
·
zakwas żytni dobrze aktywny 170gram
PRZYGOTOWANIE ZACZYNU
Do
miski odmierzyć 250 mililitrów wody osmotycznej przegotowanej i dodać 200 gram
mąki żytniej razowej, dokładnie wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na około 8 godzin. Po tym czasie dodać 170gram
zakwasu żytniego, bardzo dokładnie wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce na około 8 do 10 godzin aby zaczyn zaczął dobrze
fermentować.
Po
upływie 8 – 10 godzin zaczyn powinien ładnie wyrosnąć, być puszysty i gotowy do
mieszania ciasta właściwego.
CIASTO WŁAŚCIWE;
·
woda osmotyczna przegotowana o temperaturze
od 30°C do 40°C 750 mililitrów
·
mąka pszenna typ 500, 1400gram
·
sól morska drobna 14gram
·
cały zaczyn wcześniej przygotowany
PRZYGOTOWANIE CIASTA WŁAŚCIWEGO
Do
zaczynu dodać 750 mililitrów wody osmotycznej przegotowanej o temperaturze od
30°C do 40°C, należy dobrze wymieszać zaczyn z wodą, następnie dodać 1400gram
mąki pszennej typ 500 i 14gram soli morskiej. Wszystkie produkty należy
dokładnie połączyć ze sobą ugniatając ręcznie ciasto lub za pomocą robota do
mieszania ciasta chlebowego, trwa to około 10 minut. Ciasto chlebowe będzie
dość rzadkie, ale takie ma być.
Foremki posmarować cienko smalcem domowym,
posypać bułką tartą i do tak przygotowanych form przełożyć ciasto chlebowe.
Przykryć lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3 do 4
godzin.
Po tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i
podwoić swoją objętość. Przed włożeniem do piekarnika wierzch ciasta chlebowego
naciąć ostrym nożem, a następnie posmarować roztrzepanym białkiem lub czystą
wodą.
Piekarnik rozgrzać do
temperatury 240°C i wstawić foremki z ciastem chlebowym do piekarnika,
zmniejszyć temperaturę do 210°C i wypiekać około 1 godziny mniejszą foremkę, a
większą około 1,20 godziny przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem,
jeżeli ciasto się nie klei do patyczka to znaczy, że jest dobrze wypieczone.
Wyjąć chleb z foremki i sprawdzić czy jest od spodu dobrze wypieczony,
postukany powinien wydawać głuchy dźwięk, posmarować wierzch chleba wodą i
odstawić na kratkę do wystygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu można przystąpić
do degustacji chleba, życzę smacznego.