niedziela, 20 października 2013

MAJONEZ DOMOWY


MAJONEZ DOMOWY

PRODUKTY POTRZEBNE DO WYKONANIA;

·         jajko kurze wiejskie 1 sztuka
·         musztarda domowa 1 – 2 łyżeczki do herbaty
·         pieprz mielony
·         papryka mielona
·         ocet balsamiczny
·         olej z pestek winogron

PRZYGOTOWANIE MAJONEZU;

Jajko dokładnie umyć pod ciepłą bieżącą wodą, a następnie wybić do wyższego naczynia, dodać łyżeczkę musztardy domowej, szczyptę pieprzu mielonego, papryki mielonej i odrobina octu balsamicznego. Wszystkie produkty dokładnie wymieszać mikserem, nie przerywając mieszania po troszeczku dodawać olej z pestek winogron do uzyskania pożądanej gęstości majonezu.

Należy pamiętać im więcej oleju tym majonez będzie bardziej gęsty. W ten oto sposób otrzymuje się majonez domowy bez zbędnych dodatków chemicznych. Przygotowanie majonezu domowego zajmuje 3 – 5 minut maksymalnie, tak więc zawsze przygotowuje się przed użyciem. Dodając inne przyprawy uzyska się smak majonezu domowego taki jaki potrzebny jest do przyrządzanej potrawy.