MAJONEZ DOMOWY
PRODUKTY POTRZEBNE DO WYKONANIA;
·
jajko
kurze wiejskie 1 sztuka
·
musztarda
domowa 1 – 2 łyżeczki do herbaty
·
pieprz
mielony
·
papryka
mielona
·
ocet
balsamiczny
·
olej
z pestek winogron
PRZYGOTOWANIE MAJONEZU;
Jajko dokładnie umyć pod ciepłą
bieżącą wodą, a następnie wybić do wyższego naczynia, dodać łyżeczkę musztardy
domowej, szczyptę pieprzu mielonego, papryki mielonej i odrobina octu
balsamicznego. Wszystkie produkty dokładnie wymieszać mikserem, nie przerywając
mieszania po troszeczku dodawać olej z pestek winogron do uzyskania pożądanej
gęstości majonezu.
Należy pamiętać im więcej oleju tym
majonez będzie bardziej gęsty. W ten oto sposób otrzymuje się majonez domowy
bez zbędnych dodatków chemicznych. Przygotowanie majonezu domowego zajmuje 3 –
5 minut maksymalnie, tak więc zawsze przygotowuje się przed użyciem. Dodając
inne przyprawy uzyska się smak majonezu domowego taki jaki potrzebny jest do
przyrządzanej potrawy.